Gapwaves går från klarhet till klarhet mot målsättningen att bli en världsledande leverantör av vågledarbaserade antenner

2021-11-04

Med sin patenterade och unika Gap-vågledarteknik siktar Göteborgsbolaget Gapwaves på att bli världsmarknadens ledande och mest innovativa leverantör av antennsystem för millimetervågor. Flera prestigefulla avtal med världsledande leverantörer inom fordonsindustrin har inneburit att Gapwaves tagit betydelsefulla kliv mot att nå sin vision om att bli den utvalda samarbetspartnern som revolutionerar nästa generations trådlösa teknologi. Det berättar bolagets vd Lars-Inge Sjöqvist.
Berätta om Gapwaves och er affärsidé

– Bolaget grundades 2011 av professor Per-Simon Kildal vid Chalmers Tekniska Högskola, i syfte att möjliggöra en effektiv trådlös kommunikation genom den patenterade Gap-vågledartekniken. 2016 noterades vår verksamhet på Nasdaq First North och sedan dess har vi genomgått en spännande utvecklingsresa. Vi har skrivit samarbetsavtal med globala marknadsledande aktörer inom trafikövervakning och fordonstillverkning och befinner oss nu i ett stadie då vi säljer och tillverkar prototyper på radarantenner som kan revolutionera marknaden och gå i högvolymsproduktion inom de närmsta åren.

Vilka faktorer driver efterfrågan på er unika radarteknologi?

–Den exponentiellt ökande användningen av bild och video i mobila enheter och en kraftigt ökande trend om att skapa autonoma fordon ökar efterfrågan på högpresterande trådlösa system och radar. Till den här typen av system utvecklar vi vågledar- och antennprodukter baserade på vår egenutvecklade och patenterade vågledarteknologi. Våra främsta marknader finns inom telekom och radar till fordonsindustrin samt i mobila telenätverk. Vi är etablerade på två teknikområden som präglas av stark tillväxt där digitalisering som följd av pandemin skapat ett intresse för våra antenner på 5G millimetervågor.

I somras nådde ni en ny milstolpe när ni tecknade ett strategiskt viktigt licens- och utvecklingsavtal med HELLA, en av världens största tillverkare av fordonsradar. Vad innebär avtalet för Gapwaves fortsatta utveckling?

– Avtalet bekräftar att vår antennteknik är en avgörande och unik komponent inom radarmarknaden för fordonsindustrin, ett marknadssegment med extremt höga krav. Det faktum att en av världens största tillverkare av bilradar väljer att licensiera vår teknik och även investera i Gapwaves är en tydlig bekräftelse på det värde vi tillför. Den primära kunden kommer att vara ett tyskt premiumbilmärke, vilket säkerställer vår ambition att bli en högvolymleverantör. Avtalet innebär också att vi ytterligare stärker vår marknadsposition inom självkörande fordon.

Hur ser du på Gapwaves framtida utvecklings- och tillväxtpotential?

– Genom utvecklingen av mer avancerade aktiva säkerhetssystem och självkörande bilar förväntas marknaden för fordonsradar och radarsensorer för högre upplösning att öka kraftigt de närmaste åren. Det ökar efterfrågan på vår innovativa radarteknologi som möjliggör såväl kostnadsfördelar som förbättrad prestanda. Vår tillväxtpotential drivs förstås av de stora globala megatrenderna, exempelvis förarlösa fordon. Under det kommande året är vår ambition att skriva avtal med ytterligare minst två globala radarteknikleverantörer. Vi hoppas även kunna inleda strategiska samarbeten inom last mile delivery.

Vilka faktorer gör Gapwaves till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi befinner oss nu i ett mycket spännande skede där vår tekniska förmåga imponerar på våra affärspartners och kunder. Vi har inlett samarbete med flera globala marknadsledare i bland annat fordonsindustrin. Vi har en patenterad, väl beprövad och världsunik teknologi som har goda förutsättningar att utvecklas till en global standard framöver. Sedan noteringen 2016 har vi dessutom utvecklats i mycket snabb takt och är nu på god väg mot att inleda en bredare kommersialiseringsfas.

Hur ser din långsiktiga målsättning för bolaget ut?

– Vår långsiktiga målsättning är att göra vår teknologi till standard för vågledarbaserade antenner och att bygga upp en bred kundbas som väljer våra antennlösningar för sina högvolymsprodukter.

Fakta: Gapwaves AB grundades 2011 av professor Per-Simon Kildal vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Sverige, i syfte att möjliggöra en effektiv trådlös kommunikation genom den patenterade Gap-vågledartekniken. Bolagets vision är att vara marknadens mest innovativa leverantör av antennsystem för millimetervågor och den utvalda partnern till de som revolutionerar nästa generations trådlösa teknologi. Genom sin disruptiva teknologi ska Gapwaves hjälpa innovatörer inom telekom och automotive att skapa effektiva millimetervågssystem. Gapwaves aktie (GAPW B) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market.

Distribution: Di.se InvestTalks