HELLA investerar i Göteborgsbolaget Gapwaves. Tillsammans kan de sätta en ny standard för fordonsindustrin

2021-07-01

I en värld där allt fler maskiner automatiseras, blir självkörande och helt autonoma ökar efterfrågan på avancerad teknik. En stor utmaning för branschen har länge varit att producera en högpresterande och kostnadseffektiv radar. Den stora pusselbiten har varit att producera antennen som skickar radarvågorna i luften. En pusselbit som nu finns och bygger på en teknik uppfunnen på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

De sensorer som används av självkörande bilar, eller autonoma robotar bygger på en kombination av kameror, lidar, radar och en mängd andra system som tillsammans arbetar för att bilen, eller roboten, kan ta sig framåt. En marknad i tillväxt som fått extra skjuts av Covid-19 pandemin är robotar för leveransen inom e-handeln, så kallade ”last mile deliveries”. ”Last mile deliveries” är den del i logistikkedjan som står för de högsta kostnaderna. Genom att effektivisera och automatisera denna del av logistikkedjan kan man spara personal och minska kostnaderna för godstransporter. Men för att komma dit behövs robotar med avancerade sensorer och framförallt en radar.

– Det handlar om leveransrobotar, självkörande bilar och flygande drönare som tar hand om de globala logistikbolagens leveranser fram till dörren. Men förarlösa fordon i tätbebyggda områden ställer höga krav på säkerhet. Med hjälp av 4 stycken radarmoduler, en i varje hörn, kan man bygga en robot som har 360 graders synfält runtomkring sig, går i 7 km/h och tar sig fram genom ett tätbebyggt bostadsområde för att leverera paket, på ett säkert vis utan att riskera att köra på någon, eller något.

Fordonsindustrin ställer krav

Även inom fordonsindustrin ökar efterfrågan på kostnadseffektiva radarlösningar. Idag finns det i vissa bilar en radar längst fram i bilen som kan användas till en adaptiv farthållare för att delvis självköra bilen. Framtidens radar kommer framförallt vara för säkerhetens skull.

– Att ha en autobroms är en av funktionerna det är krav på för att få 5 stjärnor i Euro NCAP, som säkerhetsklassar bilar. Och för att få bilen att tvärstanna – utan att föraren gör något – så bygger den tekniken idag alltid på att det finns en radar ombord. Framtidens bilar kommer ha upp emot fem stycken radar så de har koll på hela sin omgivning – hela tiden.

Lars-Inge Sjöqvist, CEO på Gapwaves menar att det länge varit ett stort problem för leverantörerna av fordonsradar att utveckla kostnadseffektiva radarlösningar med hög prestanda och att det är just antennerna som varit för dyra för att leverera den teknik som behövs. – Men vi på Gapwaves har hittat ett sätt att göra detta. Med hjälp av vår unika teknologi kan vi designa och tillverka högpresterande och kostnadseffektiva antenner. Detta bekräftas genom det licens och samarbetsavtal som nyligen ingåtts med HELLA, ledande leverantör inom radar för fordonsindustrin. Tillsammans med HELLA skall nästa generations 77 GHz hörnradar som går i serieproduktion utvecklas. Förväntad produktionsstart är 2024 och den primära kunden kommer vara ett tyskt premiumbilmärke, vilket säkerställer Gapwaves ambition att nå ett högvolymscenario. Som en del av avtalet investerar Hella 182MSEK i Gapwaves och blir en långsiktig industripartner.

Gapwaves har sitt ursprung i forskning vid Chalmers Tekniska högskola med en gedigen patentportfölj som bas. Med hjälp den unika teknologin designar och tillverkar Gapwaves vågledarantenner till radar inom fordonsindustrin, ”last mile deliveries” och trafikövervakning. Marknader i stark tillväxt som följd av ökad digitalisering, e-handel, autonoma fordon och “smart cities”.

Det finns några få andra leverantörer av vågledarantenner men jämfört med dessa är Gapwaves teknologi unik då den möjliggör högpresterande antenner, anpassade för standardiserade tillverkningsprocesser i hög volym till ett konkurrenskraftigt pris.
– En förutsättning för att dessa säkerhetssystem skall bli standard i så väl budget- som premiumbilar och bidra till en säkrare värld genom att rädda liv bland våra mest utsatta i trafiken, nämligen cyklister och gångtrafikanter.

Gapwaves finns listade på Nasdaq First North och vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss.